Michaela Kadlecová  | 13. 12. 2021

Ceny elektřiny 2022 neklesnou. Zdražení elektřiny 2022 přijde

Cena elektřiny na burze neklesá. Důvody jsou zřejmé, cena emisní povolenky letí opět vzhůru, Rusko nedodává tolik plynu, kolik by bylo potřeba, nacházíme se v zimním období a v Německu se dostala k moci strana, která se chce zasadit o ještě rychlejší přechod k obnovitelným zdrojům elektřiny. Cenu elektřiny 2022 v delším horizontu si tak nikdo netroufne předpovídat, připravit bychom se ale měli spíše na horší variantu. Zdražení elektřiny 2022 přijde zcela jistě.

Cena emisních povolenek na svém maximu

„Cena emisních povolenek EU dnes prvně v historii přeskočila úroveň 80 eur za kus. Ještě letos mohou stát přes stovku. Pokud výrazněji neklesne cena plynu, budou brzy v příštím roce až za 150 eur. A cena plynu v EU klesne jen těžko, v rukou to má prakticky jediný člověk – Putin,“ varoval před zdražení elektřiny 2022 již v půlce listopadu ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank. Cena emisních povolenek se skutečně ocitla na svém historickém maximu od začátku jejich používání. Tento moment nastal 8. prosince, kdy se prodávala jedna tuna vypuštěného CO2 do ovzduší za 88 EUR. Připomeňme, že na začátku roku 2021, se povolenky prodávaly za cenu kolem 30 EUR, v roce 2014 to bylo 6 EUR. Emisní povolenky jsou volně obchodovatelné, jde o komoditu, u které platí klasický systém nabídky a poptávky a mají vliv na cenu elektřiny 2022. Čím je vyšší poptávka, tím cena roste a naopak. Jejich nákup je také výsledkem spekulace. Pokud se obchodník domnívá, že bude z nějakého důvodu po povolenkách poptávka, nakoupí je za nižší cenu a pak bude prodávat, až jejich cena opět stoupne. K nákupu povolenek mají nyní spekulanti důvody, například ten, že jsou v Německu u moci Zelení, kteří si nepřejí, aby cena povolenky klesla pod 60 EUR. Povolenky jsou k dispozici jen v omezeném množství a některé provozy, jako jsou právě uhelné elektrárny, se bez nich prostě neobejdou. Pokud chtějí vyrábět a nepodaří se jim produkci škodlivin omezit, nakupovat prostě musí. Vyšší cenu povolenek pochopitelně promítnou právě do ceny elektřiny. Spotřeba elektřiny rozhodně neklesá, ba právě naopak. Cena elektřiny 2022 a konečné účty domácností ze energie tedy vzbuzuje velké obavy.

Vývoj ceny emisních povolenky
Vývoj ceny emisních povolenek
Eex.com

Přečtěte si: ERU varuje před falešnou fixací ceny elektřiny. Na co si ještě dát pozor?

Hledáte spolehlivého dodavatele elektřiny?

Využijte naši kalkulačku elektřiny a najděte si dodavatele, který vás nenechá na holičkách.

Trh s emisními povolenkami by měl projít změnou

Trh s povolenkami sdílí všechny státy Evropské unie, některé ale proti tomuto trhu začaly vstupovat. Například Polsko oznámilo, že chce předložit Evropské komisi návrh na pozastavení systému obchodování s povolenkami a jeho změnu. Pokud ke změně nedojde, chce Polsko ze systému vystoupit. To mělo na cenu emisní povolenky opačný vliv, cena krátkodobě poklesla. Těžko říci, jak tento návrh obstojí a kdo jej kromě České republiky podpoří. Karel Havlíček ministr průmyslu a obchodu hovoří o tom, že by se měl celý systém nikoliv zrušit, ale projít zásadní obměnou. Nová vláda doposud k tomuto kroku nezaujala stanovisko, odborníci se však domnívají, že je vystoupení Polska ze systému spíše nereálné. Česká vláda připravila dopis šéfce Evropské komise, kde bude navrhovat vrácení 400 milionů kusů stažených emisních povolenek zpět do oběhu. Pokud bude povolenek více, měla by klesnout jejich cena.

Jste stále v režimu dodavatele poslední instance? Potřebujete si rychle najít nového dodavatele elektřiny?

Kalkulator.cz vám se změnou dodavatele pomůže. Najdeme spolehlivého dodavatele, který nabídne ty nejlepší ceny elektřiny, takže se zdražení elektřiny 2022 nemusíte bát. Klikněte na tlačítko, nahrajte poslední vyúčtování a nového dodavatele můžete mít už do pár dnů.

Rostou i ceny plynu. Ovlivňuje je politika

Do ceny elektřiny 2022 se výrazně promítá také politika. Jde jednak o rozestavěný plynovod Nord Steam 2, kterým chce Rusko do Evropy dodávat zemní plyn. Německo sice schválení tohoto plynovodu předem podpořilo, nyní na něj vyvolávají tlak Spojené státy, které se hrozí konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a schválení plynovodu využívají coby zbraň. Zásobníky plynu ale nejsou stále zaplněné dostatečně, probíhá topná sezóna a panují obavy o to, aby bylo plynu, který slouží také pro výrobu elektřiny, dostatek.

Ceny elektřiny 2022 zřejmě neklesnou

Jak tedy budou vypadat ceny elektřiny 2022? Elektřinu nakupují dodavatelé na budoucí období, právě proto mají dnes mnozí odběratelé stále nízké ceny elektřiny. Platí totiž za elektřinu, která se nakoupila v roce 2019. Platí, že na čím pozdější období nakupujete, tím je cena elektřiny nižší a naopak. Z toho, jak se obchoduje elektřina, která se bude odebírat až za několik let, můžeme usoudit, jak se zřejmě budou ceny elektřiny v příštím období pohybovat. „Kontrakt 2022 se pomalou loučí a bude to nad 150 EUR /MWh? Podstatné ale je, že se zvedá cenová křivka i pro další roky tj. 2023 (109 EUR) a 2024 (u 90 EUR bez likvidity). Že by trh konečně začal počítat nejen s dražším CO2, ale i koncem Flag of Germany jádra 2021-22?“ ptá se investor a poradce finanční skupiny J&T pro energetiku Michal Šnobr. Do konečné ceny elektřiny 2022, za které budou dodavatelé elektřiny prodávat, se může promítnout ještě celá řada vlivů, ale již nyní je jasné, že zdražení elektřiny 2022 je nevyhnutelným faktem. Odběratelé, kterým budou končit fixované kontrakty, se tak ocitnou tváří v tvář velmi nepříjemnému nárůstu cen elektřiny. Ke zdražení elektřiny 2022 již přistoupili všichni dodavatelé, kteří rozesílají zprávy o zdražení svým zákazníkům.

Vývoj cen elektřiny
Vývoj cen elektřiny
Kurzy.cz

Fixovat cenu elektřiny?

Ačkoliv mnozí zákazníci doposud cenu elektřiny a výběr dodavatele příliš neřešili a nyní pro ně nastane období velkého rozhodování. Vybrat si z fixovaného úvazku, nebo si objednat elektřinu, u které se může cena kdykoliv změnit? Vzhledem k výše uvedeným faktům se zřejmě stále vyplatí fixace a hlavně velmi opatrný výběr dodavatele, jak to ukázalo ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy. „Klientům doporučujeme výběr opravdu prověřeného dodavatele. Na Kalkulátor.cz nabízíme pouze takové dodavatele, u kterých je záruka, že své klienty neopustí, elektřinu nakupují dopředu uvážlivě a díky tomu dokáží i dnes nabízet výhodné ceny,“ uvádí Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo společnosti Kalkulátor.cz. „Ceny je třeba hlídat i do budoucna. Proto vybízíme zákazníky, aby jednak vyzkoušeli naši kalkulačku elektřiny a dále si nastavili Hlídacího vlka. Díky této užitečné funkci budou mít jistotu, že získají tu nejvýhodnější cenu, že jim jejich smlouvu hlídáme a včas je upozorníme, že se chýlí ke konci,“ uzavřel Lukáš Kaňok.

Nepřehlédněte: Přišly vám vysoké zálohy na plyn? Musíte je platit?

NačítámNačítám